Grand Canyon – Dag 2

Datum: 18 mei 2014

We staan bij dag en dauw op – nouja, om 7 uur – en maken ons klaar voor de hike die we deze ochtend gaan doen. We eten eerst een kom muesli op de camping, stoppen eten en drinken in onze rugtassen en doen onze wandelschoenen aan. Dan pakken we de campervan en rijden we richting de trailhead van de South Kaibab Trail.

Die is nog niet zo makkelijk te vinden, maar met aanwijzingen die ik op een blog heb gelezen lukt het. We parkeren de campervan langs de weg – de weg naar de trailhead is enkel toegankelijk voor de shuttlebussen. We lopen eerst een stuk langs de weg en langs de canyon. Wanneer we bij het startpunt aankomen is het 8 uur ’s morgens. Het is er nog rustig. Het pad naar beneden ligt nog heerlijk in de schaduw, maar we voelen dat het weer een warme dag gaat worden.

We lopen het pad naar beneden, de canyon in. Het pad is goed onderhouden en het is lekker lopen zo. Het uitzicht wordt steeds indrukwekkender en het feit dat je al een paar meter onder de rand van de canyon zit geeft direct een heel ander gevoel – nog inmenser. Het gesteente wordt ook steeds roder, wat een erg mooi contrast geeft met de blauwe lucht.

sans-titre-50

sans-titre-49

De South Kaibab Trail loopt van de rand helemaal tot aan de Colorado river onderin de kloof. Het wordt echter ten strengste afgeraden om in één dag op en neer te lopen. Dit heeft al doden tot gevolg gehad… Wij lopen dan ook ‘slechts’ tot Cedar Ridge – zo’n 2 uur lopen. We zijn dan nog ‘maar’ 300 meter afgedaald en hebben er 2.5 km op zitten. Een schijntje in vergelijking met de totale diepte – 1800 meter – van de Grand Canyon, maar genoeg om een goede indruk te krijgen. Want, alles wat je afdaalt, moet je ook weer terug omhoog!

Bij Cedar Ridge is een soort plateau met mooie uitzichtpunten, hier komen we rond half 10 aan. De zon brandt dan al fel! In de schaduw van een struik eten we onze broodjes en wat lekkere snacks en drinken we wat. Een opdringerige eekhoorn houdt ons nauwlettend in de gaten en wanneer hij de kans krijgt jat ‘ie een chipje. Daar gaan we dan met ons goede voornemen om geen wildlife te voeren… Ze voeren zichzelf!

sans-titre-52
Cedar Ridge
sans-titre-54
Brutale eekhoorn

sans-titre-51

Na een half uurtje pauze zetten we de klim terug naar boven in. Dat is heel andere koek! Naar beneden gaat makkelijk, terug is ronduit stijl. Bovendien ligt het pad nu steeds vaker in de felle zon. We passeren veel wandelaars die nu pas afdalen. Dat lijkt ons laat, gezien de hitte. Na 2 uur klimmen komen we – met rode hoofden – weer boven, moe maar voldaan. We hebben er in totaal zo’n 4 uur over gedaan, inclusief pauzes. Niet slecht vinden we zelf!

Zelfs nu we boven staan, om 12 uur ’s middags zien we nog mensen beginnen aan de afdaling. Sommigen hebben niet eens water bij zich en we passeren meisjes met teenslippers… Tja, zo maak je een wandeling natuurlijk zelf gevaarlijk. Vandaar al die waarschuwingsborden…

We lopen terug naar de campervan en rijden dan direct door naar de douches. In de douche spoelen we het rode stof van ons af. Hierna rijden we naar de General Store, vanavond willen we gebruik maken van onze fire-ring. Gisteren twijfelden we of we wel een vuur mochten maken op de camping, omdat het overal zo droog is. Nagevraagd bij het rangerkoppel – het mocht gewoon, als we maar goed opletten. Dus we kopen houtblokken, vlees, tomaatjes, komkommer, sausjes en marshmallows.

Op de camping aangekomen, komen we er achter dat we geen spiesjes hebben voor de marshmallows. We lopen nog even naar het kleine supermarktje bij de camping. Wanneer we met houten spiesjes aankomen bij de kassa vraagt de kassabediende – een vrouw van een jaar of 50 – ‘Wat gaan jullie daar mee doen?’ ‘Toch geen marshmallows in het vuur steken hè?’ Ehm, jawel… Nou, dat kon echt niet hiermee volgens haar. ‘Die stokjes zijn veel te kort en ze verbranden direct’ zegt ze. ‘Loop maar even mee!’ Ze wijst ons metalen spiesjes die voor marshmallows bedoeld zijn. ‘En oh, dan moet je ook crackers en chocolade hebben, want je wilt toch wel s’mores maken zeker?’, vraagt ze ons. Nou, marshmallows leek ons al zoet genoeg eigenlijk…

S’mores: afgeleid van ‘some more’ – want je wil er altijd meer dan 1… Navraag leert ons dat dit koekjes zijn, waartussen je een geroosterde marshmallow doet én chocolade. Welkom in Amerika!

We kletsen nog wat met de vrouw. Ze vraagt ons van alles. Waar komen we vandaan? Wat hebben we al bezocht? Wat gaan we nog doen? Zijzelf komt uit Washington DC en is hier in 2 dagen non-stop rijden heen gereden. (Okay…) Onderweg heeft ze een ongeluk gehad met een groot hert. (Okay…) Haar auto is bijna total loss door de klap – het wordt steeds gekker. Ze waarschuwt ons dan ook dat we ’s avonds erg goed moeten opletten op wildlife in schaars bewoonde gebieden. Gaan we doen! Ze werkt hier nu tijdens de zomer en woont alleen met haar puppy’s (puppy’s!!) in een huisje van de Park Services.

Nadat we de spiesjes afgerekend hebben, vragen we of ze zin heeft om vanavond nog even langs te komen op de camping voor wat marshmallows. We hebben een zak met Amerikaanse hoeveelheden, die krijgen we samen nooit op! Dat lijkt haar gezellig.

Terug op onze campingplaats maken we een houtvuur – het hout is kurkdroog dus dat gaat makkelijk. We zetten een paar flessen water klaar, voor als het mis mocht gaan. We willen geen bosbrand op ons geweten hebben! De barbecue werkt erg goed en het smaakt allemaal erg lekker.

Wanneer het al helemaal donker is stopt er een auto naast onze campervan. Het is de vrouw van de winkel. We lopen er heen en zien een enorm gat aan de rechter voorkant van de motorkap. Dat kwam dus door dat hert… Ze stapt uit en laat ons haar puppy’s zien, die op de achterbank zitten. Cute! Ze blijft ongeveer twee uurtjes met ons kletsen bij het vuur, heel gezellig. Tegen middernacht gaat ze weer en gaan wij ook slapen. Morgen hebben we weer een rijdag op het programma staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s