Monument Valley

Route: Grand Canyon naar Monument Valley, Afstand: 155 miles, Datum19 mei 2014

We ontbijten op Desert View Campground en verlaten de Grand Canyon dan al weer. Het was echt ontzettend mooi, we komen graag nog een keer terug voor een uitgebreidere hike in de canyon! We gaan vandaag naar Monument Valley, wat in Navajo gebied ligt, nét over de staatsgrens met Utah. We rijden tegen 9 uur ’s morgens via de oostelijke route de Grand Canyon uit, richting Tuba City.

Onderweg zien we een andere Escape Campervan rijden, we zwaaien vrolijk naar elkaar. Het schept een band zo’n kleurig vervoersmiddel!

We komen na een tijdje langs de beginnende kloof die later de Grand Canyon wordt. Bij het ‘Little Colorado River Navajo Tribal Park’ stoppen we. Je hebt hier een mooi uitzichtpunt over de ‘smalle’ kloof die de Colorado rivier hier vormt. Nog steeds redelijk breed, maar in vergelijing tot de Grand Canyon is het smal. We parkeren en lopen een stukje naar de rand. Er staan bordjes die waarschuwen voor ratelslangen en schorpioenen. Leuk… Goed voor je op de grond kijken dus.

Het uitzicht is mooi, maar het is al warm en de zon brandt al hoog boven ons. We blijven hier dan ook niet lang. We vervolgen onze weg naar Monument Valley. We zitten al in Navajo gebied en dit is te zien aan alle stalletjes langs de weg met ‘indianen’ souveniers. We stoppen niet, het ziet er een beetje treurig uit vinden we.

Wel stoppen we in Tuba City om benzine en vers water te tanken. Ook willen we even boodschappen doen voor vanavond en morgen. De sfeer in Tuba City is ronduit troosteloos. Veel dronken, arm oogende Navajo lopen over straat. In de supermarkt zien we ook voornamelijk Navajo, de een nog dikker dan de ander. Je kunt merken dat het een arm gebied is. De Navajo leven in een reservaat dat ze hebben toegewezen gekregen van de overheid. Ze leven van een sociale uitkering en seizoenswerk in het toerisme. Hoewel alcohol hier verboden is, is alcoholisme een groot probleem. Langs de kant van de weg zien we geregeld lege flessen sterke drank liggen.

We gaan weer op weg richting Monument Valley – het landschap wordt steeds mooier en we zien steeds meer zogenaamde Buttes aan de horizon.  Dit zijn die puntige rode bergen, bekend van Western films. We zijn echt in het goede seizoen, want hoewel het warm is – zo’n 30 graden – bloeien overal paarse woestijnbloemen. Dit geeft een heel mooi gezicht in combinatie met het rode zand en gesteente.

copie-de-copie-de-copie-de-copie-de-linkedin-banner-sans-titre

We hebben niks gereserveerd in Monument Valley, maar ik heb thuis het een en ander opgezocht qua campings. We besluiten, zoals elke keer, eerst naar het visitorscenter te rijden. We komen eerst langs een controlehokje van de Navajo. Dit park is geen onderdeel van de staat, maar van de Navajo gemeenschap. We betalen dan ook entree, de America the Beautifull Pass is hier niet geldig.

In het Visitorcenter vragen we naar beschikbare campings – volgens de vrouw achter de balie moeten we het maar bij Gouldings proberen. Het is vlakbij, dus we gaan er direct heen. Er is nog plek, we kunnen zelfs kiezen. We kiezen een wat hoger gelegen plekje met uitzicht op één van de Buttes. Vlak bij ons komen – terwijl we aan het lunchen zijn – ongeveer 8 campers staan met Nederlanders, een ANWB ouderengroep… Tja…

sans-titre-56
Het uitzicht vanaf onze plek op de camping

We gaan weer terug naar het uitzichtpunt bij het Visitorcenter en bezoeken ook het Navajo museum dat er ook in zit. We zien veel indrukwekkende en trieste geschiedenisbeelden. We vragen ook wat extra informatie over de Wildcat Trail die we morgenochtend willen lopen. De vrouw legt ons uit dat we voor 10 uur in de ochtend moeten vertrekken en onze namen en de tijd van vertrek moeten opschrijven in het register. Omdat het erg warm kan worden en het een woestijngebied is, houden ze op deze manier de wandelaars bij. Ook raadt ze ons aan om voldoende water en eten mee te nemen.

sans-titre-55

Als we weer op de camping zijn lezen we wat en ’s avonds eten we iets simpels – we hebben beide niet veel honger door de warmte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s